Bussresor blir allt mer populärt bland svenskar, visar en ny rapport. Flera faktorer bidrar till denna trend, inklusive ökad miljömedvetenhet, komfort och bekvämlighet.

Bussresor, som länge ansetts som ett mindre populärt resealternativ, upplever nu en påtaglig renässans. Enligt färsk statistik har antalet bussresor ökat med hela 15 procent det senaste året. Trenden syns tydligt över hela landet och innefattar allt från stadsbussar till långdistans- och charterresor.

Bussresor är ett enkelt och bekvämt alternativ för resenärer. Dessutom är det ett mycket miljövänligt alternativ jämfört med bil- och flygresor, vilket verkar attrahera många i tider av ökad miljömedvetenhet. Det är också främst dessa anledningar som respondenterna i undersökningen lyfter fram som anledningar till att valt buss som resesätt.

Miljöfaktorn är betydande. Bussar är betydligt mer bränsleeffektiva per passagerarkilometer än personbilar, och med moderna, renare motorer minskar de utsläppen av skadliga ämnen jämfört med äldre modeller.

Förutom miljöfördelarna erbjuder dagens bussar hög komfort. Med bekväma säten, Wi-Fi, underhållning ombord och ofta även servering, är långdistansresor med buss inte längre synonymt med obekväm trängsel.

Bussresebranschen har verkligen höjt ribban när det gäller komfort och service de senaste åren. Resenärerna kan nu njuta av sin resa på ett sätt som tidigare inte var möjligt, vilket gett välkommen draghjälp till bussresandet.

Ett annat skäl till populariteten verkar vara prisvärdheten. Bussresor erbjuder ofta ett mer ekonomiskt alternativ jämfört med tåg eller flyg, speciellt för grupper och familjer.

Om denna trend fortsätter, kan vi förvänta oss att se allt fler bussar på våra vägar – och fler nöjda resenärer som uppskattar enkelheten, bekvämligheten och miljövänligheten hos detta transportalternativ.

Kommentar

Vi på Ulanders ser mycket positivt på att bussresandet ökar, något som vi själva mycket tydligt har märkt av. Efter de tuffa pandemi-åren är resandet nu tillbaka och har passerat nivåerna vi såg innan pandemin. Mycket glädjande! Och vi kan bara instämma i att buss är ett mycket trevlig sätt att resa – även när det gäller längre resor.

PS. Kolla gärna in vårt aktuella utbud av resor här.